2016. július 28., csütörtök

Mikortól hordozható a baba?- Mikor kezdjünk hordozni?



Két szempontot érdemes figyelembe venni. Mégpedig az anya és a baba szempontját.
Ha a baba szempontjából közelítjük meg a kérdést, akkor azt kell mondani, hogy a baba már a születés pillanatától hordozható. A baba már a méhen belül is hordozódik, és amikor megszületik akkor is nagy szüksége van az anyukája ölelő karjaira, ahol biztonságot, táplálékot talál, amitől kerek számára a világ. A kisbaba gyakorlatilag folyamatosan azt igényli, hogy érezze egy másik ember közelségét.
Ha az anya szempontját nézzük,akkor azt lehet mondani, hogy  figyelj nagyon magadra, és csak annyit hordozz a kezdeti időszakban, amennyi még nem megterhelő számodra, hiszen nemrég szültél: a gát meg volt terhelve a szülés közben, vagy a császármetszés sebe még nagyon fájdalmas, érzékeny lehet.
A babának testkontaktusra van szüksége, és ezt más módon is megadhatod neki: Alternatíva lehet a kezdetekben ha a babával összebújva fekszel az ágyban, hiszen a kisbaba nagyon sokszor kér szopizni, akár 10-12 alkalommal is naponta és egyes szoptatások akár másfél órát is eltarthatnak ( ez az időtartam később csökkenni fog).
Ha van segítséged, a segítő személy is hordozhatja a kisbabát, akár apa, vagy nagyszülő is. Te ezalatt pihenéssel töltsd az idődet, ne a házimunkával!
Ha egyedül vagy otthon, akár több gyerekkel,  megoldás lehet, ha a babát magadra kötve egy fotelba ülsz kényelmesen, és így próbálsz meg a nagyobbakkal is foglalkozni.
A gát tehermentesítése céljából megoldás lehet  ha más kötést próbálsz ki, vagy a csípőn vagy hátonhordozást.

Összességében az mondható el, hogy az anya és a baba szempontjait is figyelembe véve válaszd meg a hordozás módját és időtartamát, hogy a hordozás mindkettőtök számára öröm legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése